Ystad

Ystad – Österlen

Ystad och Österlen är av de mest besökta områdena sommartid. Ystad var en medeltida köpstad dit köpmän kom från hela landet för att göra affärer. Dessa tider gör sig fortfarande tillkänna när man går runt i staden. Det finns över 300 korsvirkeshus kvar i centrum som byggdes för flera hundraårs sedan. Det finns tre st portar i staden enligt den gamla statsbildningen utgjorde Ystad centrum. Västerport, Österport samt Norreport.

Sevärdheter
Det finns en del gamla sevärdheter att som man kan se när man är i staden. Den kanske mest kända är klostret vid St Petri Kyrka som räknas som Sveriges näst mest bevarade kloster. Bara klostret i Vadstena hamnar före i den listan. Här anordnas olika typer av utställningar och teman under sommarhalvåret. Man kan även strosa omkring i den rogivande örtträdgården som ligger i direkt anslutning till klostret. Missa heller inte den fina fågeldammen som ligger på området som rymmer en del ovanliga arter.

Ystads konstmuseum är ett måste att besöka för er som uppskattar både modern och gammal konst. Museet startades redan 1936. Redan från början inriktades samlingen på sydsvensk och dansk konst i första hand och detta är fortfarande dominerande. På Ystads museum finns det många lokala konstnärer som kan skådas som man normalt sett inte ser på andra ställen. Bland de mer namnkunniga personerna ses bland annat: Karin Persson som arbetade med trä i först hand. Hans Billgrens målningar ses även på museet. Även Carl Fredrik Ohlsson alster är välrepresenterat.

Boende
Det är ofta ganska enkelt att hitta boende i området runt Ystad. Framför allt under sommartid kan det vara väldigt fullbokat så planera er resa i tid och boka hotell i god tid. Staden har 10 st hotell inom kommunen men betydligt fler mindre boenden som bed and breakfasts och privatboenden. Vill ni bo på hotell rekommenderas Ystad.com hotellavdelning som jämför alla priser på hotellen i staden. För de lite mindre boenden kan man surfa in på kommunens turistsida som hittas här

Njut av er semester i underbara Ystad!

Annons