Turist i Stockholm

Stockholm är både Sveriges huvudstad och landets största stad. Med sin historia och sitt vackra läge nära vattnet vid Mälaren är staden ett givet resmål för turister. Många inleder med en sightseeing i Gamla stan bland charmiga gränder och historiska byggnader. Här finns även Kungliga slottet och Livrustkammaren. Sverige är en gammal monarki och detta speglar av sig på olika sätt i huvudstaden. På Haga Slott bor kronprinsessan Victoria med familj, medan Kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia bor på Drottningholms slott.

Vasa

De flesta har hört talas om regalskeppet Vasa, som sjönk i samband med sin jungfrufärd år 1628. Skeppet bärgades och finns idag att beskåda på Vasamuseet. Detta museum ligger ute på Djurgården och här finns även andra populära besöksmål, som Skansen, Junibacken och nöjesparken Gröna Lund. Den som är fikasugen kan även rekommenderas ett besök på Rosendals Trädgårdskafé. I samma område finns även Swedish Music Hall of Fame och ABBA the Museum.

Shopping

Mitt i centrum finns shoppingstråk med större affärskedjor, affärer och små butiker. Centralstationen ligger precis i närheten och här finns även goda förbindelser med buss och tunnelbana. Intill vattnet ligger Strandgatan med sina dyra lyxhotell. En bit längre bort ligger Östermalm och med sina finare kvarter och vackra våningar. Här finns även Stureplan, som anses vara stadens mest populära och välbesökta nöjesstråk. Här kan man stöta på både kungligheter och kändisar och själv hamna på bild i pressen.

Kultur

Stockholm har ett rikt kulturliv och här finns många gallerier, konstutställningar och konstmuseum. På Nationalmuseum kan man hitta äldre målningar av både Zorn och Carl Larsson, medan Moderna museet visar mer aktuell konst. På senare år har Söder, eller Södermalm, blivit allt mer populärt. Denna stadsdel är lummig och grön och erbjuder många kaféer och restauranger. Dessutom finns här Södra Teatern och Fotografiska museet.

Evenemang

I Stockholm finns ett rikt nöjesliv med konserter, teater, föreställningar och olika evenemang. Den årliga Pridefestivalen brukar vara välbesökt och sportevenemang som Stockholm Marathon bevakas på många håll. Här finns många stora arenor varav Friends Arena är den största. Här kan underlaget bytas ut efter behov och kan skiftas mellan parkett, is eller grus. Detta är perfekt inför matcher i ishockey och fotboll eller vid Stockholm Horse Show.

Mat och Boende

I stora städer brukar det finnas många restauranger och Stockholm är inget undantag. Här kan man välja om man vill besöka en prisbelönt gourmetrestaurang, finare lyxkrog eller enklare restaurang med god och enkel husmanskost. Efter en god middag kan det vara trevligt att se på film och i stan finns många bra biografer, där nya filmer visas.
Som turist är det viktigt att hitta ett bra hotell och här finns mycket att välja på. Kanske söker du ett billigt budgetboende med centralt läge, eller ett lyxigare hotell med stora rum och sviter. Det finns många bra alternativ att välja på. Här hittar du många olika hotellalternativ: Popularhotels Stockholm Vill man bo billigt finns vandrarhem eller kabinboende, men man får vara vaksam så att man inte hamnar på ett ställe med usel service.

Ta sig dit

Till Stockholm kan man resa med tåg eller flyg och här finns både Bromma Flygplats och Arlanda. Många väljer att övernatta ute vid Arlanda, medan andra föredrar att resa med Arlanda Express direkt in till stan och sova där. Många anländer även från Finland, Riga eller Tallinn med Tallink & Siljaline och då är det bekvämt med ett hotell som ligger nära hamnen.

Annons